Ventilatie: gezonde lucht in huis

Ventilatie: belangrijk in iedere woning en ieder pand. Sterker nog, naarmate de isolatie verbetert is het belangrijk om beter te ventileren. Het is de enige manier om gezonde lucht in huis te garanderen. Of in een werkomgeving, omdat ieder pand vraagt om ventilatie van goed niveau.

Ventileren is het tegenovergestelde van isoleren. Toch kan de één niet zonder de ander. Isolatie voorkomt dat warmte lucht van binnen naar buiten kan, of koude lucht van buiten naar binnen kan stromen. En is het buiten juist veel warmer dan gewenst? Dan blijft het dankzij goede isolatie binnen lekker koel. Het sluit binnen af van buiten.

Door woningen en panden te isoleren verlaagt u de energierekening, omdat er veel minder energie verloren gaat. Tegelijkertijd is het belangrijk om na te denken over ventilatie. Niet door zomaar een raam of deur open te zetten, maar bijvoorbeeld met een MV-systeem (Mechanische Ventilatie). Het garandeert voldoende frisse lucht, dankzij de circulatie die er plaatsvindt.

Heeft mijn woning of pand mechanische ventilatie?

Benieuwd hoe een woning of pand wordt geventileerd? Er zijn twee moderne toepassingen beschikbaar:

  • Mechanische Ventilatie (MV)
    De traditionele toepassing, zowel in oudere als meer moderne woningen. Te herkennen aan een relatief kleine box, vaak in dezelfde ruimte als de eventuele CV-ketel. Ongeveer zo groot als een computerbeeldscherm, om lucht in de woning of het pand af te zuigen en die naar buiten te laten stromen.

  • Warmte-terugwin-installatie (WTW)
    Een meer moderne toepassing, die toch ook al weer een tijd lang bestaat. Te herkennen aan een grote box, vaak ook in dezelfde ruimte als de CV-ketel. Ter grootte van een flinke wasmachine, om koude lucht van buiten langs warme lucht van binnen te laten stromen.

Tip: duurzaam ventileren? De WTW-installatie is dan de beste keuze. Door de koude lucht van buiten te verwarmen met warme lucht van binnen is er minder energie nodig. Bovendien is het een gesloten systeem, waarbij het niet nodig is om ramen of deuren open te zetten. Sterker nog, voor een goede werking (balans) van het systeem is het beter om dit niet (te vaak) te doen


Daarom ventileren: 3 belangrijke redenen

Benieuwd waarom goede ventilatie belangrijk is? Het zorgt in woningen en panden voor 3 belangrijke voordelen:

  • Schone en gezonde lucht
    Ventilatie garandeert schone en gezonde lucht. Met de juiste luchtvochtigheid en zonder eventuele vervuilingen. De frisse lucht van buiten zorgt binnen voor een meer aangenaam klimaat.

  • Geen last van schimmels
    Binnenlucht verzamelt vocht, zowel door onze aanwezigheid als tijdens het koken en bijvoorbeeld douchen. Vochtige lucht is de ideale voedingsbodem voor schimmels. Door te ventileren heeft u daar geen last van.

  • Minder last van allergieën
    Geventileerde lucht bevat minder allergenen. Bewoners en andere aanwezigen hebben minder last van allergieën. Ventilatie heeft daarmee een direct effect op het gezonde binnenklimaat.

Uiteraard zijn er voor verenigingen van eigenaars, beleggers, woningbouwverenigingen en begeleiders van onderhoudsprojecten meer redenen om voor goede isolatie te kiezen. Het garandeert gezonde binnenlucht en voorkomt daarmee een aantal belangrijke problemen. Bovendien draagt het bij aan de waarde van panden. Vooral moderne oplossingen voor voldoende ventilatie vormen een uitstekende keuze die waardeverhogend kan werken.

Ventilatiewarmtepomp: duurzame keuze

Duurzamer omgaan met de ventilatie in woningen of panden met een MV-systeem? Dan is een ventilatiewartepomp een interessante keuze. Het systeem gebruikt warmte uit de af te voeren warme lucht om de woning opnieuw te verwarmen.

Met name woningen die tussen 1976 en 2000 werden gebouwd hebben een MV-afzuigsysteem. De warme lucht van binnen wordt afgezogen, waarna er koudere lucht van buiten naar binnen komt. De ventilatiewarmtepomp wint de warmte uit de af te voeren lucht, om daarmee de frisse lucht van buiten voor te verwarmen.

Tip: warmtepomp voor de ventilatie plaatsen? Het systeem komt in plaats van de traditionele ventilatorbox. Een relatief eenvoudige investering, die woningen duurzamer maakt door gebruik te maken van beschikbare warmte.

Let op: de ventilatiewarmtepomp heeft doorgaans minder capaciteit dan een hybride warmtepomp of een volledige warmtepomp. Het is een stap in de goede richting, al bestaan er mogelijkheden om duurzamer te werk te gaan.

Ventilatie en meer: investeren in isolatie

Naast ventilatie benieuwd welke stappen u als vereniging van eigenaars, belegger, woningbouwvereniging of begeleider van onderhoudsprojecten kunt nemen om woningen of andere panden te verduurzamen? Het is bijvoorbeeld interessant om goed te kijken naar kozijnen. Door die op tijd te vervangen voorkomt u dat er energie verloren gaat, waardoor de energierekening onnodig hoog uitvalt.

De meest interessante investering? In veel gevallen is dat die in spouwmuurisolatie. De spouwmuur is een bekende reden van veel warmteverlies. Bovendien lukt het met een relatief kleine investering om daar iets aan te doen. Het betekent dat de woning of het pand zuiniger met energie om kan gaan. Er gaat minder warmte verloren, waardoor de verwarming niet zo vaak aan hoeft. Of minder hoog kan staan, zonder in te leveren aan comfort.

Ventilatie en isolatie gaan hand-in-hand, als het op de juiste manier wordt toegepast. Op die manier kunnen woningen duurzamer omgaan met energie, bijvoorbeeld om daar efficiënter gebruik van te maken. Andersom is het voor een gezond binnenklimaat belangrijk om voldoende te ventileren. Het is de enige manier om de luchtvochtigheid en andere belangrijke eigenschappen in orde te houden.

Meer weten over ventilatie of daar op een vakkundige manier mee aan de slag? We vertellen u graag meer.